AlfabetsyIk, meneer simmering, heb wat met taal, woorden, lettertypes, typografie enzovoort. Dat vind ik erg boeiend. Gelukkig blijk ik niet de enige te zijn met deze ‘afwijking’.

Zo maakte ik al eens kennis met Cora Verhagen van Studio Neeltje, die een tijdje geleden begon met een blog: Alfabetsy.

Deze blog is helemaal gewijd aan typografie, in de breedste zin van het woord. Cora schrijft hierop over ontwerpers die ze tegenkomt, bijzondere lettertypes, of over haar eigen werk.

Gelukkig nu helemaal in het Nederlands. Ze begon namelijk eerst in het Engels te bloggen.

Podium voor typografie

Cora vertelt graag over haar project: “Ik wil het graag een podium laten zijn voor iedereen die werkt met typografie. Of dat nou professioneel is of uit pure hobby. Er wordt zoveel moois gemaakt waar ik anderen over wil vertellen.”

Cora met de TIY kaartWat heeft Cora eigenlijk met typografie en waar komt dat vandaan?
“Toen ik leerde schrijven merkte ik dat ik de enige linkshandige in mijn klas was.

Vreselijk vond ik het toen. Ik heb in mijn jeugd letterlijk met mijn rechterhand kladblokken vol zitten pennen met alfabetten. Ik denk dat daar mijn fascinatie voor schrift en letters is begonnen.”

Net even anders dan anders

“Op de middelbare school wilde ik vooral illustrator worden en ben daarna eerst naar het Grafisch Lyceum gegaan, waar ik nog op de ouderwetse manier letters heb leren tekenen met passer en liniaal.

De mix van illustratie en grafisch ontwerp boeit me vandaag de dag nog steeds enorm en inmiddels ben ik juist blij dat ik de dingen net even anders doe dan anders ;-)”

Alfabetsy is een verlengstuk van de ontwerpstudio van Cora, Studio Neeltje. “Mensen die mij via die weg volgen op Twitter, Facebook en mijn Neeltjezine hebben doorgaans ook interesse in typografie en daar vertel ik regelmatig over mijn werk op Alfabetsy.

Alfabetsy is natuurlijk zelf ook op Twitter, Facebook en Pinterest te vinden.”

Cora benadert ook mensen die mooi werk maken of ze er iets over mag schrijven. “Lezers of mensen waar je over schrijft zijn de leukste en beste ambassadeurs”, aldus Cora.

Van Engels naar Nederlands

“Steeds meer mensen weten zo hun weg naar Alfabetsy te vinden al is het voor mij ook nog steeds zoeken. Eerst schreef ik in het Engels en richtte ik me op een veel te breed publiek.

Nu schrijf ik in het Nederlands en kan ik me veel beter richten op Nederlandse lezers.”

TIY, Text It Yourself

Binnen Alfabetsy is Cora ook weer met wat leuks bezig. “De TIY-kaart is een simpele kaart (A5 formaat) waarop Alfabetsy met een grote tekstballon staat.

De tekstballon is leeg en daarom kun je er zelf iedere boodschap in schrijven die je wilt, voor iedere gelegenheid dus bruikbaar. De term TIY is afgeleid van DIY, wat Do It Yourself betekent.”

TIY kaart - text it yourself!

“TIY kun je in dit geval opvatten als Typograph IT Yourself of Text It Yourself.” De kaart is voor zover mogelijk op een milieuvriendelijke manier geproduceerd.

“Op dit moment ben ik bezig om te kijken of er liefhebbers zijn die de kaart willen verkopen in hun winkel of webshop. Tot die tijd verstuur ik er regelmatig zelf eentje als verrassing.”

Vol plannen

Mensen als Cora zitten vol plannen: “Op dit moment wil ik vooral werken aan de blog en mensen met een liefde voor typografie hierin betrekken.

Misschien komt er ooit een vervolg op de kaart of komen er andere produkten die zich richten op typografie. Sommige plannen komen soms gewoon op je pad dus wie weet wat de toekomst Alfabetsy zal brengen…”

Hoe vindt Cora dat anderen hun doelen zouden kunnen verwezenlijken? “Er zijn natuurlijk honderden uitspraken over het verwezenlijken van doelen.”

“Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat als je iets echt graag wil er altijd wel een mogelijkheid bestaat om ermee aan de slag te gaan. Dat hoeft niet meteen groots en meeslepend, dat kan ook klein.”

“Dingen die je doet met plezier geven je energie en dat geeft je vervolgens weer een boost om verder te gaan. Go with te flow!

Tot 21 maart kun je via Alfabetsy.nl ook kans maken op een eigen kaartenpakketje! Lees de blog van Cora en reageer op haar artikel!

Fotografie: Marieke Zwartscholten

Alfabetsy.nl
StudioNeeltje.nl

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld