de staat van creatieTarek Laarif is vormgever in drukwerk en internet en heeft zijn bedrijf de bijzondere naam ‘De Staat van Creatie’ gegeven.

Daarnaast heeft hij een online shirtwinkel met ook weer een naam die de wenkbrauwen doet optrekken: Halvegaren.nl. Het geeft aan dat Tarek zich wil onderscheiden in een concurrerende markt.

Een tijdje terug is Tarek helemaal voor zichzelf begonnen nadat hij 5 jaar lang ervaring had opgedaan bij andere reclame en internet bureaus.

“Ik zag bedrijven om me heen die werk maakten van een niet al te hoge kwaliteit en die toch genoeg werk hadden om rond te kunnen komen.” vertelt hij.

Van Freelancer naar eigen baas

“Freelance-werk deed ik altijd al, maar omdat het naast je normale baan was kon ik merken dat er niet voldoende tijd en aandacht voor was. Ook na een lange dag werken voor je baas is het moeilijk om je nog 110% op te scherpen om zelf mooie dingen te maken.”

Concurrentie valt wel mee

Tarek ervaart de concurrentie overigens niet zo: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik de drukte en de concurrentie in de markt wel mee vind vallen.

Maar ik kom net kijken natuurlijk en heb nog niet veel aan acquisitie hoeven doen, maar ik heb het gevoel dat het werk voor het oprapen ligt mits je voldoende kwaliteit kan bieden voor de juiste prijs.”

Connecties zijn volgens hem zeer waardevol: “Ik woonde hiervoor in Rotterdam, daar had ik ook voor mezelf kunnen beginnen, maar omdat ik 25 jaar in Friesland heb gewoond heb ik hier veel waardevolle contact opgebouwd. En daar pluk ik nu mijn vruchten van.”

Sociale en mobiele trends

De belangrijkste ontwikkelingen zijn volgens Tarek de Sociale en mobiele trends. “Het koppelen van bepaalde datasystemen aan het gemak van een mobiele telefoon.”

“Ik wacht zelf ook met smart op meer Augmented Reality. Ik zie vooral in het onderwijs en cultuur erg veel mogelijkheden voor deze markt. Dit valt ook weer geweldig te koppelen aan allerlei sociale media.”

Inspiratie

Inspiratie opdoen is natuurlijk van levensbelang voor een ontwerper. Tarek haalt zijn inspiratie weg bij websites als Site Inspire, dribbble, FWA en CSS Awards.

Tenslotte nog een tip voor anderen: “Denk altijd eerst aan de gebruiker en de doelgroep van je product. En om een van de fans van de Staat van Creatie te citeren: ‘Why join the navy if you can be a pirate?'”

staat van creatie website

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld