Je zal het maar hebben, een eigen drukpers, zomaar in je huis. Is dat passie? Nou volgens mij is het meer dan passie als ik het verhaal van Bart Heesen uit Helden (Limburg) hoor.

Bart heeft een druk leven, hij en zijn vrouw verwachten hun tweede kindje, wonen in een 100 jaar oud huis, wat ze zelf opknappen en inrichten. Daarnaast werkt hij al een jaar of tien in de psychiatrie.

Buiten zijn werk luistert Bart graag muziek; houdt hij van lekker eten, whiskey en wijn; buiten zijn en verslindt hij de nodige series.

Het drukkersambacht

“Waar ik in m’n dagelijkse werk veel met m’n hoofd en mond bezig ben zocht ik naar iets waarmee ik op een totaal andere wijze bezig kon zijn. De jaren hiervoor vond ik dit in het spelen in bandjes en fotografie, maar nadat ik het drukkersambacht ontdekte groeide dit al snel tot iets wat uiteindelijk Karakter werd.”

Bart Heesen, Karakterprints

Karakter prints

Voordat Bart een opleiding tot hulpverlener ging volgen, deed hij een toelatingsexamen voor een grafische opleiding. “Toen ik hiervoor geselecteerd werd, besloot ik uiteindelijk toch een andere richting uit te gaan. Waarom? geen idee!”

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de afgelopen jaren bleef Bart zijn creatieve kant met momenten naar voren komen. “Ik ontwierp diverse logo’s en websites, speelde in bandjes en ging fotograferen.

Toen mijn zoon bijna geboren werd, ging ik op zoek naar een bijzondere manier om het kaartje wat ik ontwierp te laten drukken. Ik kwam toen uit bij de techniek die tegenwoordig ‘Letterpress’ heeft.
Ook wel boekdruk genoemd.”

“Het authentieke karakter van een letterpress kaartje sprak me aan in zijn eenvoud en puurheid. Mooi dik katoenpapier, wat reliëf door de druk van de oude persen, de eenvoud van het drukken met weinig kleuren en de lichte glans van de vette inkt.”

Een eigen drukpers

Bart besloot meer te willen weten over deze techniek en ging op zoek naar lokale drukkers. “Ik benaderde een gepensioneerde drukker, die me graag meer wou leren. Via hem kwam ik in contact met iemand die een kleine handdegel (kleine pers) weg deed.”

“Ik ben deze gaan halen en op deze pers zette ik de eerste schrede in het drukkersambacht. Na deze pers volgde een cilinderpers. Een grote pers om posters mee te drukken, welke momenteel helaas nog bij een familielid staan omdat m’n atelier pas rond de zomer klaar zal zijn. Gelukkig deed zich ook de gelegenheid voor een trapdegel van +/- 100 jaar oud te kopen. Deze prachtige pers prijkt nu in mijn woonkamer. Hier maak ik voorlopig al mijn drukwerk op.”

“Na het nodige gestoei om het juiste resultaat te bereiken, lukte het me beetje bij beetje om mooie producten te maken. Het fascinerende vind ik dat de machines al 100 jaar hetzelfde doen. Wanneer iets niet lukt moet je dit bij jezelf zoeken. Dit vraagt af en toe engelengeduld, maar wanneer je uiteindelijk weer een kaartje maakt voor een tevreden klant, maakt dit alles goed.”

Een eigen drukpers

Een eigen drukpers

Met karakter

“Ik koos bewust voor de naam Karakter. Buiten dat dit de grafische aanduiding voor een letter is, vind ik het belangrijk producten te maken die karakter hebben. Een stempel heeft dit doordat deze nooit 100% hetzelfde is, doordat druk en inkt zorgen voor kleine imperfecties.”

“Ik zet dit echter nog verder door, door aandacht te hebben voor de wijze waarop ik m’n producten aanbied. Een stempel komt bv op mooie blokjes resthout van een lokale interieurbouwer. Nooit zijn deze hetzelfde. De ene keer is dit ruw eiken, de andere keer zit er een mooie knoest in het blokje.”

“Ook aan de verpakking wordt aandacht besteed; mooi verpakt en met een persoonlijk berichtje op papier wat je daarna kunt planten, omdat er bloemenzaad in zit.”

Voor de prints geldt hetzelfde. Verwacht van Bart geen mierzoete kaartjes. De beperkingen van de oude druktechniek maken dat een ontwerp als het ware respect moet hebben voor het verleden.

Een kaartje wordt het mooiste wanneer deze in 1 of twee kleuren wordt gedrukt en ruimte bewaart voor de zichtbaarheid van het papier (witruimte).

stempel karakter prints

stempel karakter prints

Handgeschept papier

“Ik heb een goede papierleverancier, die m’n visie kan volgen. Zo ben ik momenteel handgeschept papier uit Portugal aan het testen, wat wordt gemaakt door mensen die daar reïntegreren in een arbeidstraject. Het papier wordt op stokken gedroogd onder de Portugese zon. Buiten dat het prachtig papier is, spreekt het romantische verhaal erachter me aan.”

“Wat ik bijzonder vind is dat ik kan werken zonder stroom. Ik heb een papiersnijder uit 1914 waarmee ik mijn hand snij en de persen hou ik draaiende met hand- of voetbewegingen.”

Ontstaan uit passie

“M’n bedrijf is vooral ontstaan uit een passie. Ik hoef er niet van te leven zolang ik dit naast m’n bestaande werk doe en vind het daarom vooral belangrijk een klant iets bijzonders te geven. Deze techniek is een stuk duurder dan een kaartje drukken in een copyshop. Een klant verdient dan ook dat hij een onderscheidend eindresultaat krijgt.”

“Ik denk graag met hem mee om tot dit resultaat te komen. Ik vind het daarbij belangrijk om het authentieke van de techniek te combineren met hedendaagse trends, zoals drukken met reliëf.”

“Het is met name de eenvoud van de techniek die me aanspreekt,” aldus Bart. “Een pers, perst en een papiersnijder, snijdt. De machines doen al 100 jaar hetzelfde en doen dit nog steeds evengoed als op dag 1. De persen zijn oerdegelijk gebouwd. Veelal van gietijzer en zijn loodzwaar.”

“Iedereen zal het verschil zien tussen een print die gemaakt is op een oude machine of een moderne printer. Het authentieke karakter druipt er van af. Tegenwoordig is er veel vraag naar drukwerk met een zogeheten moet. Hierbij wordt de drukplaat eigenlijk te diep in het papier gedrukt waardoor er reliëf ontstaat. Dit lukt alleen met de zware machines van vroeger en niet met een hedendaagse printer.”

Bart aan de slag

Bart aan de slag

De nabije toekomst

Belangrijkste doel voor het komende half jaar is voor Bart het realiseren van een schuur. “Ik kan dan werken met al mijn persen en ook groter werk als posters maken. Het afgelopen jaar ben ik met diverse creative mensen in contact gekomen. Het valt me op hoeveel er lokaal te halen valt. Met een aantal mensen ben ik bezig om een serie prints uit te gaan brengen. Zij maken dan ontwerpen die ik zal gaan drukken. Het is de bedoeling deze o.a. in mijn webshop te gaan verkopen.”

“Binnenkort sta ik op een markt, waar verschillende ambachten en webshops hun producten aanbieden. Ik neem dan ook een kleine pers mee om bezoekers hun eigen kaartje te kunnen laten drukken.”

De website

“Toen ik Karakter begon maakte ik een simpele website via een internettool. Al snel merkte ik dat ik vastliep in de beperkingen. Zo was het bijvoorbeeld niet mogelijk om via Ideal op Paypal te betalen. Klanttevredenheid staat bij mij hoog in het vaandel en dit begint in mijn optiek bij de website.”

“Toen ik op een avond met een kennis in de auto op weg naar een concert was spraken we over mijn wensen voor een website. Ik kwam zo in contact met een neef van mijn kennis welke een internet en communicatie bedrijf heeft. Deze bleek op nog geen 100 meter van mijn huis zijn kantoor te hebben.”

“We spraken af en in een aantal maanden tijd stond de website. Hij snapte mijn wensen en wist deze te vertalen in de website zoals deze nu staat. Na een aantal brainstormsessies ging hij aan de slag met het ontwerp en ik met de inhoud.”

“Op een vrijdag schoten we samen de filmpjes die verwerkt staan op de verschillende pagina’s. Ik wil regelmatig bloggen om klanten te laten zien wat de diverse mogelijkheden zijn met stempels en prints. Ook wil ik af en toe een uitstapje maken naar het drukkersambacht en de bezoeker een stukje meenemen in mijn passie, door bijvoorbeeld oude filmpjes te laten zien of iets te vertellen over de techniek.”

Karakterprints.nl
facebook.com/karakterprints
instagram.com/karakterprints

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld