Recht van de Geest

Ius mentis is een website die al wat jaren bestaat; “Ik ben met Ius mentis begonnen in december 2001, toen nog met het idee om vooral over intellectueel eigendom (auteursrecht, merken, octrooien en databankenrecht) te schrijven. De naam ‘Ius mentis’ betekent dan ook ‘recht van de geest’, oftewel intellectuele rechten.”

Tegenwoordig plaatst Arnoud veel informatie op zijn blog. “Die levert me meer bezoekers per maand op dan de site.”

iusmentis, de blog van Arnoud Engelfriet over Internet recht

iusmentis, de blog van Arnoud Engelfriet over Internet recht

Positieve reacties

Maar om een blog bij te houden moet je wel wat werk verzetten, al krijg je er meestal weer werk voor terug, omdat je laat zien dat je een expert bent.
“Voor mij is Ius mentis een uit de hand gelopen hobby maar wel een heel belangrijk iets. Ik ben er elke dag mee bezig en krijg er veel aandacht -en ook werk- door binnen. Vrijwel alle reacties zijn positief en dat waardeer ik zeer.”, aldus Arnoud Engelfriet.

Spamverbod per 1 oktober

We stellen maar eens een netelige kwestie aan de orde, spam. Sinds een paar dagen is het spamverbod van kracht in Nederland. “Per 1 oktober mag je geen ongevraagde commerciële mails meer sturen naar
bedrijven. Dit spamverbod gold al voor mails naar particulieren, maar het gaat dus ook gelden voor info@bedrijven.nl en andere ‘zakelijke’ adressen. Afgelopen dus met de mails over goedkope toner.” Geeft Arnoud kort maar krachtig aan.

Maar niet alleen dit soort mailtjes mogen niet meer, er is meer: “Nieuwsbrieven waar alles en iedereen je adres maar op plaatst, ook die moeten per 1 oktober met expliciete opt-in worden opgebouwd. Ben je klant bij een bedrijf, dan mag je nog steeds zomaar op nieuwsbrieven worden gezet, maar er moet nu wel een opt-out bij komen in elke aflevering.”

Auteursrechten

Op het gebied van auteursrechten komen er volgens Engelfriet steeds grotere problemen.
“En dan doel ik niet alleen op sites als Mininova die vol staan met verwijzingen naar illegaal aanbod, maar ook op gewone sites die berichtjes met plaatjes neerzetten. Die krijgen namelijk steeds vaker claims van soms enkele duizenden euro’s van rechthebbenden.”

Makkelijk zijn dergelijke dingen niet: “Dit is een heel lastige zaak, omdat de wet er vanuit gaat dat een publicist elk plaatje vooraf keurig screent en de licentie inkoopt bij de fotograaf. Maar zo werkt het allang niet meer. Bepaalde figuren zijn nu wakker geworden en rennen achter alles en iedereen aan – tot hobbyisten van 15 jaar aan toe – om ‘hun geld’ te claimen.”

Website tips

Welke sites volgens Arnoud onontbeerlijk voor bloggers/webmasters zijn, is wat lastig aangezien hij dagelijks meer dan 140 sites bijhoudt via RSS. “Mijn favorieten zijn toch wel Tweakers, Frankwatching, Security.nl, Ars Technica en juridische blog Boek 9.”

De ultieme tip is aan de ene kant eenvoudig, maar zo vaak niet uitgevoerd:
“Zet altijd je afspraken met klanten duidelijk op papier of in een mail. Dat klinkt flauw, maar ik zie regelmatig mensen met conflicten die voorkomen hadden kunnen worden als ze vijf minuten hadden besteed aan het uitschrijven van de afspraken. Je wilt niet weten hoe veel opdrachtgevers menen eigenaar te worden van sites, of die denken dat ze het onderhoud zelf mogen gaan doen omdat er niets over is afgesproken.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, blogger en octrooigemachtigde ~ Partner bij ICTRecht.nl
http://www.arnoud.engelfriet.net/ ~ http://www.iusmentis.com/
Koop zijn boek! “De wet op internet” http://www.lulu.com/content/3491728

Bjorn Simmering

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld