Johanna van Daalen is ontwerpster. Ze ontwerpt onder haar eigen label, kleding. Sinds ze kinderen heeft is haar leven veranderd. Ik vroeg haar, naar haar passie, inspiratie en verwachtingen.

Als je, zeg over 10 jaar, terugkijkt op je leven, hoe wil je dan herinnert worden?

Ik was gewend om altijd door te werken, zonder op het juiste moment te stoppen. Ik begreep nooit wat moeders bedoelden, als ze het hadden over de balans tussen werk en kinderen.

Nu weet ik het wel! Ik heb twee jongens en dat veranderde mijn leven op de meest bijzondere manier. Ik denk dat ik dus zou willen worden herinnerd als iemand die de balans tussen werk en moederschap op een juiste manier heeft gevonden.

Johanna van Daalen

Johanna van Daalen

Je was interieur stylist en spreker. Nu ontwerp je kleding. Hoe ben je tot dit punt gekomen?

Voor mij is het ontwerpen van kleding niet heel veel anders dan nadenken over interieur en meubels. Het startpunt blijft namelijk hetzelfde…, mensen.

Ik benader kleding zoals ik ook een product of een meubelstuk zou designen. Ik denk na over het goede gevoel, comfort en schoonheid. Ik hou ervan om na te denken over kleding, maar ook over waar en hoe deze gedragen wordt. Een ding daarbij is belangrijk, ik probeer zo doeltreffend en duurzaam mogelijk te zijn.

Ontwerp Johanna van Daalen

Ontwerp Johanna van Daalen

Daarnaast gebruik ik mijn ervaring om mijn werk te tonen. Ik stijl mijn producten zelf en ik maak mijn eigen foto’s.

Ik denk dat ik niet spreek van een verandering, maar meer van een evolutie. Interieurs, styling, fotografie, design, lesgeven… het is allemaal onderdeel van mijn werk.

Wat is op dit moment je favoriete werk?

Ik hou erg van het proces van het scheppen, ik vind dat een erg bevredigend stuk van mijn werk. Ik hou van het verven van weefsel (op een natuurlijke manier), het testen en nadenken over nieuwe kleuren.

Indigo is een fascinerende kleurstof met zijn eigen regels en moeilijk te vatten op sommige momenten. Ik ben daarom best trots op mijn ‘dark indigo’ collectie omdat het de eerste keer was dat ik er mee experimenteerde en de uitkomst voelde zo goed!

We gaan toe naar een nieuw jaar, 2016, wat verwacht je daar van?

2016 zal een voorbereidend jaar worden waar ik ga kijken naar mijn pasgeboren zoon en ga nadenken over nieuwe projecten. Ik zou heel graag mijn collectie uitbreiden met huishoud textiel.

Je schreef onlangs op je blog dat je wilt leren van de creativiteit van kinderen. Waarom is dat zo belangrijk?

Ik denk dat kinderen creatief zijn zonder dat het uitmaakt. Wat zo boeiend is, is om ze dat te leren kanaliseren. Creativiteit is de beste manier om problemen op te lossen en de gereedschappen in handen te krijgen om het beste uit het leven te halen!

Ik zie mezelf als een eenvoudige gids die ze helpt het beste er van te maken.

Detail jurk Johanna van Daalen

Detail jurk Johanna van Daalen

johannavandaalen.com/
instagram.com/johannavandaalen/

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld