Vanaf januari dit jaar heeft Petra Wiebenga haar bedrijf de naam Studio Schrijf gegeven. Ze is 30 jaar jong en woont met man en zoon in Amersfoort. Na een studie communicatie, een aantal jaren in loondienst is ze sinds 2011 aan de slag als freelance tekstschrijver, webredacteur en blogger.

Petra schrijft graag! “Op mijn persoonlijke én werkblog en voor webshops, creatieve ondernemers en bloggers. Qua onderwerpen kan ik niet één favoriet benoemen. Daarvoor heb ik teveel interesses.”

StudioSchrijf-PetraWiebenga

Schrijven is mijn passie

“Online communicatie en marketing interesseren me. Maar ook het dagelijkse leven en hoe je dat nou zo leuk mogelijk kunt maken. Ik hou daarnaast van webshops, van mooie producten en creatieve hobby’s. Ik schrijf graag over deze onderwerpen, maar één passie?”

“Misschien is schrijven op zich gewoon mijn passie.”

Schrijven is volgens Petra zo leuk omdat het een flinke dosis creativiteit vergt. “Spelen met taal, met slechts 26 letters je boodschap zo mooi mogelijk omschrijven. Zo duidelijk mogelijk ook.”

“De afwisseling van korte en langere zinnen. Zodat het lekker leest, en de lezer begrijpt wat je wilt zeggen. Precies díe woorden en zinnen gebruiken, dat de lezer vóelt wat je wilt overbrengen. En als dat nodig is actie onderneemt. Als dat lukt, ben ik blij,” aldus Petra.

Bloggen is een uitlaatklep

Bloggen is voor Petra een uitlaatklep. “Een manier om te delen.”

“Ik begon in 2003 met een soort dagboek online. Het ging over mij en mijn leven. Met dagelijkse dingen, toekomstdromen en gedachten. Het was fijn om reacties te krijgen op wat ik schreef en ik leerde veel nieuwe mensen kennen. Het bloggen heeft mijn netwerk vergroot, en mooie dingen gebracht.”

“Mijn blog is een portfolio dat laat zien wat mijn manier van schrijven is. Ik krijg ook zakelijke opdrachten vanuit mijn blog. Omdat klanten vinden dat ik alles zo leuk en toegankelijk kan verwoorden. Dan vragen ze of ik dat voor hun bedrijf ook kan doen. En dat kan ik.”

“Of ze kunnen het van me leren, tijdens een workshop op maat waarin ik mijn kennis en ervaring als blogger met ze deel. Dus het bloggen is voor mij belangrijk omdat het een verbinding is. Met zowel familie en vrienden als met mensen uit mijn professionele netwerk. En naast het sociale aspect ben ik er heel eerlijk in dat het me dus ook gewoon betaalde opdrachten oplevert.”

wie-schrijft

Veel geprobeerd

Petra heeft veel dingen geprobeerd in de 10 jaar dat ze blogt. Schrijfstijlen. Van persoonlijk tot formeel en zakelijk. Van ‘recht-uit-het-hart’ tot doordacht, beschouwend en analytisch.

“Ik heb onder pseudoniem geblogt en onder mijn eigen naam. Ook probeerde ik verschillend onderwerpen uit.”

“Maar mijn Unique Selling Point blijkt toch mijn persoonlijke schrijfstijl. En daarbij maakt het niet uit of ik voor het bedrijf van een klant schrijf, of op mijn eigen blog. Of ik nu schrijf over ‘zakelijke’ onderwerpen als tekstschrijven of online communicatie, of dat ik persoonlijk schrijf overeen bezoek aan het stadhuis, een boek dat ik heb gelezen, mijn creatieve hobby’s, simpel boodschappen doen of een gesprekje met mijn zoon van 3. Ik merk het aan de flow waar ik in zit wanneer ik puur en authentiek uit het hart blog.”

“Ik merk het ook aan de lezers van mijn blog. Bezoekersaantallen stijgen bij persoonlijk geschreven blogartikelen. En lezers reageren dan ook twee keer zo vaak als op een zakelijker blogartikel.”

“Mijn professionele blog op Studio Schrijf staat nog in de kinderschoenen, maar ook hier hoop ik mijn persoonlijke schrijfstijl door te voeren in de blogartikelen. Ik ben immers dezelfde persoon, maar blog daar puur over schrijven en online communicatie voor een specifiekere doelgroep.”

Een mooi logo

Het mooie logo van Studio Schrijf is gemaakt door freelance ontwerper Wendy de Boer. “Ik ken haar via social media, blogs en haar webshop met unieke postkaarten.”

DO logo studioschrijf 01 banner C

“Haar stijl sprak me aan en ik vroeg haar een illustratie van mijzelf te maken. In eerste instantie als beeldmerk voor mijn persoonlijke blog. Toen ik eind vorig jaar een logo wilde laten ontwerpen voor Studio Schrijf, kwam ik al brainstormend op het idee om diezelfde illustratie te verwerken in een bedrijfslogo. Wendy heeft er een complete huisstijl omheen gemaakt en ik ben er nog steeds heel blij mee.”

Writers block

Tenslotte vertelt Petra wat haar beste tip is als het gaat om een writers block. “Het ligt er aan waar je writer’s block door is ontstaan. Komt het door een gebrek aan inspiratie? Of misschien uit een vorm van faalangst? Dat je interne criticus en perfectionisme in de weg zitten?”

“Wat meestal werkt, is even afstand nemen. Ga iets totaal anders doen en probeer het een dag later nog eens. Wat ik zelf doe bij een writer’s block, is ‘freewriting’ in een andere omgeving dan waar ik normaal schrijf. In een café, of het park.”

“Gewoon vrijuit beginnen met schrijven, zonder doel, anders dan het schrijven zelf. Verwoord bijvoorbeeld je gedachten of omschrijf wat je om je heen ziet. Zodra je iets geschreven hebt, ben je de drempel vaak al over en komen de juiste woorden voor (blog)artikelen ook snel weer terug.”

Twitter: @studioschrijf
Facebook: facebook.com/studioschrijf

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld