Urban BreezzEen nieuwe wind door industriële gebouwen en stedelijke gebieden. Urban Breezz heeft een vernieuwende filosofie om deze gebouwen die soms jaren leeg staan aan te pakken. Ben ten Hove, een van de grondleggers van dit unieke concept vertelt aan meneersimmering hoe deze Urban Breezz tot stand komt.

“Urban Breezz is ontstaan uit onze voorliefde voor industrieel erfgoed en omdat er veel te veel mooie oude gebouwen leegstaan of zelfs gesloopt worden.” vertelt Ben met groot enthousiasme.

Inspirerend concept

“Wat wij ten eerste doen, is zorgen voor een inspirerend concept. 
Dat begint bij ‘oog hebben voor de potentie van het gebouw en de omgeving’.

Het authentieke, het robuuste, het verhaal achter de stenen willen we tot hun recht laten komen. 

Gebouwen die betekenis hebben gehad, waar jarenlang iedere dag activiteit was, die nu langzamerhand in het stadsbeeld op de achtergrond geraakt zijn. 
We zijn altijd op zoek naar ‘dat wat ons allen bindt’. We denken dat we er weer fantastische plekken van kunnen maken, om er te verblijven, te werken en te wonen.”

Direct in bedrijf

“We starten direct met activiteiten, met exploiteren. Het bekent zelfs vóór of tijdens het renoveren aan de slag gaan, het gebouw of gebied samen met de eerste (pionierende) gebruikers of huurders in gebruik nemen.”

Een leeg gebouw, meteen in bedrijf

Urban Breezz houdt er niet van om tijd te steken in jarenlange voorbereiding. “We starten niet aan de hand van tijdrovende masterplanstudies.

We beginnen met een duidelijk idee, dat we met lef in de markt zetten en stap voor stap waarmaken.”

Lawinekapitaal

Urban Breezz gaat vooral niet aan de slag met, wat ze prikkelend ‘lawinekapitaal’ noemen: “Een aanzienlijke investering voor de grondige opknapbeurt van het vastgoed in korte tijd.”

Door grootschalige kapitaalinjecties wordt de ‘opbrengstlat’ direct veel te hoog gelegd en sterven mooie initiatieven een langzame ‘dood’. 
Terwijl echte waarde op een andere manier ontstaat en groeit. Wij beginnen juist met het direct in gebruik nemen van het gebouw of gebied met het programmeren van activiteiten.

Wars van traditie

Deze opzet, wars van traditionele gedachten, brengt niet alleen dynamiek en beleving, het zorgt voor cash flow die we direct herinvesteren. Er komt een vliegwiel op gang, met – na een iets langere aanloop – versnelde groei, hogere huuropbrengsten, structurele waardeontwikkeling.  

Ben heeft het duidelijk over zijn passie als hij verder verteld: “Revitaliseren op de Urban Breezz manier is een groeimodel. De omzetafhankelijke huur maakt het een aantrekkelijke voedingsbodem voor nieuwe initiatieven, met bij succes het perspectief om door te groeien in vierkante meters, kwaliteit en dienstverlening. 
En het succes van individuele gebruikers is een impuls voor de community als geheel.”

Deze benadering vergt volgens Ben niet alleen minder aanvangskapitaal: “Het vraagt tegelijkertijd ook het commitment van alle betrokkenen, gebruikers, omgeving, gemeente en financiers, het inzicht dat de langere aanloop loont.

Kortom: “
Echte waarde creëer je niet in één dag!”

Hakagebouw Rotterdam

Het project waar Urban Breezz nu bezig is, is het Hakagebouw in Rotterdam. 
Het markante Hakagebouw (van ca. 12000 m2 groot), aan de Vierhavensstraat, is een ontwerp van architect Hermann Friedrich Mertens (1885 – 1960).

Haka gebouw, Rotterdam

Gebouwd in 1932 als het hoofdkantoor van de coöperatieve groothandelsvereniging ‘De Handelskamer’ (later Coop geheten), een vereniging die de belangen van arbeiders behartigde.

De coöperatie leverde arbeiders levensmiddelen van goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Naast kantoor was het Hakagebouw ook de centrale plaats voor de verzameling, verpakking en expeditie van de artikelen.Een tweede jeugd

Ben: “De renovatiewerkzaamheden zijn momenteel in volle gang. Het Hakagebouw begint aan haar tweede jeugd en dat wordt nu binnen en buiten zichtbaar.”

Een deel van het gebouw is al in gebruik om te werken, te ontmoeten, voor (bijzondere) evenementen en vergaderingen.

 Er is een centrale receptie, een auditorium voor 150 personen, een expositieruimte, een ontmoetingsruimte met ‘lichte’ horecafaciliteiten, werkplekken voor huurders en vergaderfaciliteiten voor groepen.

Haka gebouw, Rotterdam keuken

Urban Breezz zit bepaald niet stil met dit project: “Er wordt gewerkt met de Kringloopcampus; het interieur is van kringloop en materiaal uit sloopprojecten uit Rotterdam en omgeving.

Het Hakagebouw maakt voor de inrichting en de dienstverlening gebruik van De Werk en Leerfabriek, een team van mensen dat onder professionele begeleiding vanuit een achterstand tot de arbeidsmarkt weer enthousiast aan de slag gaan.”

Verantwoord ondernemen in Rotterdam

Daarmee biedt Haka samen met haar huurders een platform voor de in Rotterdam zo gewenste sociale economie en geeft invulling aan sociaal verantwoord ondernemerschap.

Urban Breezz logoDe toekomstvisie is duidelijk: “Dat er een ‘Urban Breezz’ waait over vergeten gebouwen in binnensteden, waardoor er nieuw leven komt. Nieuw leven inblazen kan alleen met mensen, een goed concept, met beleving.

“Het waarmaken daarvan begint met het programmeren van aantrekkelijke activiteiten en evenementen en alles in werking te zetten om mensen en organisaties gelijk aan de slag te kunnen laten gaan. Vanaf de eerste dag is er weer een (eigen) dynamiek in het gebouw of gebied.

En daarna houden we er, samen met de verschillende actoren, de vaart in. Het resultaat is een vitale community, een springlevend gebied, dat een impuls geeft aan de omgeving erom heen.”

http://www.urbanbreezz.nl
twitter.com/urbanbreezz
facebook.com/Urban-Breezz

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld