‘upcycled low budget vintage beach-trash art’
Dat is wat er te lezen staat op Trashworks.nl. Het uithangbord van Elza Zijlstra (32) uit Nijmegen. TrashWorks maakt van strandafval en vintage plaatjes kleine kunstwerkjes. De stijl van TrashWorks is puur en warm en de afbeeldingen vertellen altijd een klein verhaal.

“Vroeger zocht ik uren naar schelpen – nu laat ik de schelpen liggen en concentreer me op alles wat niet op het strand hoort te liggen: de plastic soup.”

Dubbel recyclen

TrashWorks is de naam waaronder Elza haar werk maakt. “In mei 2014 ben ik hiermee begonnen. Alles is handgemaakt en wordt nauwelijks bewerkt op de computer. Ik bouw de afbeeldingen op op een canvasdoek, maak een foto en gebruik daarna de stukjes afval opnieuw in andere werken. Dubbel recyclen dus.”

Ook in haar werkwijze probeert ze zoveel mogelijk te recyclen en te werken met afval of ‘vintage’ materialen. “Enveloppen voor mijn kaarten vouw ik van pagina’s uit oude tijdschriften, teksten typ ik op een oude typemachine, het afval bewaar ik in schoenendozen. Ik maak er een sport van om zo weinig mogelijk nieuwe dingen aan te schaffen,” aldus Elza.

“Vaak begint een werk met een sfeer die ik in mijn hoofd heb. Vaak komen die sferen uit oude tijden: de eerste ontdekkers van Afrika, het wilde westen, oude science fiction films, de positie van de vrouw in de jaren ’50, mode uit de jaren ’70, oude Bollywoodfilms of propaganda uit communistisch Rusland.”

De kamer van Elza, Trashworks

De kamer van Elza, Trashworks

Oude tijdschriften

“Ik lees veel oude tijdschriften. Daar kom je prachtige en bizarre verhalen tegen. Verder lees ik veel boeken, kijk ik veel films en luister ik veel naar muziek.

Een boek van Tolstoj, een film van Wes Anderson of liedjes van Francoise Hardy kunnen iets in gang zetten.

Verder word ik erg geraakt door maatschappelijke problemen als armoede en geweld, maar ik merk dat ik daar tot nu toe in mijn werk nog niet zoveel mee doe. Blijkbaar vind ik het nu fijner me onder te dompelen in kleurrijke fantasiewereldjes”

“Soms begin ik met een bepaald idee in m’n hoofd, maar waar het kunstwerk uiteindelijk naartoe gaat, is haast niet te voorspellen. Gisteren bijvoorbeeld wilde ik een konijn maken, maar het eindigde in een vrouw met een voodoo-masker op.

Omdat ik mijn afvalcollectie bewust een beetje klein houd en ik het afval niet mag bewerken, is het proberen en improviseren. Het kan niet perfect zijn, en dat vind ik fijn, omdat ik een perfectionist ben.”

Women with TV uit de collectie

Women with TV uit de collectie

Geen financiële druk

Het werk van Elza is eigenlijk niet in een paar woorden te vatten” Ik ben me enerzijds bewust van de noodzaak me te profileren en wil ook graag m’n plek vinden op de markt en doe daar mijn best voor, maar anderzijds heb ik de fijne positie dat ik een baan als onderzoeker heb waarmee ik rond kan komen.

Er zit dus geen financiële druk achter en dat ontspant. Ik kan maken wat ik mooi vind en hoef in principe geen concessies te doen.”

Elza heeft geneeskunde gestudeerd: “Ik wilde met mensen werken, mensen helpen en naar het buitenland, dus ik vond de studie daar bij passen,” vertelt Elza. “Maar de studie op zich vond ik niet altijd leuk, het kostte soms moeite om alle ins en outs over de lever te leren, terwijl biologie bepaald niet mijn favoriete vak was.”

TrashWorks voelt veel meer eigen

“Het is iets dat helemaal van mij is, mijn eigen ideeën, mijn eigen product. De thrill dat je iets moois kunt maken na uren afval heen en weer schuiven, dat is fantastisch. Het is een uitlaatklep voor sluimerende ideeën en sferen.”

Elza had altijd behoefte om ‘iets creatiefs’ te doen. Vaak was dat heel ongedifferentieerd, zodat een geplande creatieve avond meestal uitmondde in een tv-avond. Dat was onbevredigend en maakte onrustig.

“Nu is het alsof er na het maken van het eerste plaatje een soort luikje is opengezet waardoor de ideeën blijven stromen – ik weet soms niet waar ik moet beginnen en werk rustig 12 uren achter elkaar door.

Ondanks deze hyperactiviteit ben ik sinds TrashWorks veel rustiger in m’n hoofd. Ik moet wel veel bijleren, ook wat betreft technische aspecten, daar word ik soms ongeduldig van, omdat ik geen zin heb dat technische onkunde mijn productie in de weg zit, maar ik vind het ook erg leuk om dingen bij te leren uit boeken en van mensen om me heen”

Nog een voorbeeld van trashworks

Nog een voorbeeld van trashworks

De uitdaging

Ze is pas begonnen met Trashworks, dus de uitdaging zit hem er nu vooral in bekendheid te kweken. “Ik ben actief op Twitter, Instagram, Etsy en Facebook en heb m’n eigen website en merk dat al deze dingen groeiende zijn, maar je moet wel je positie bevechten.

Het is dubbel: ik denk dat mensen erg bezig zijn verbintenis met elkaar te zoeken en bereid zijn elkaar te helpen, maar het is lastig om je te onderscheiden en er tussen te komen – er is zoveel, mensen worden bedolven onder visuele prikkels en staan denk ik niet lang bij iets stil.”

Social media vereist volgens Elza dan ook een bepaald soort creativiteit in wat je wanneer en met wie communiceert. “Ik vind dat leuk en het levert ook wel iets op, maar vaak is een drankje in de kroeg met een contact productiever en leuker.

Daarnaast is het een uitdaging de haat-liefde verhouding die ik met social media heb positief te laten doorslaan. Er zijn leuke mensen en leuke contacten, maar soms erger ik me blauw aan irritante tweets met vreselijke hashtags”

Feelgood zonder cheesy te zijn

“Ik heb tot nu toe geen producten gezien die op deze manier afval en vintage combineren. Het is een uniek en origineel product. Het zijn fantasievolle plaatjes die mooi zijn in één oogopslag, maar die ook uitnodigen om langer te kijken om te zien hoe de stukjes plastic zijn gebruikt, te leren over wat er zoal op het strand ligt en om de sfeer ervan te proeven.

Crab with a hobby

Crab with a hobby

Ik vind dat de afbeeldingen een feelgood-gevoel oproepen zonder cheesy te zijn. Ze zijn multi-toepasbaar: de dieren kun je in een lijstje cadeau doen voor de kinderkamer van je neefje, terwijl de Woman with TV bijvoorbeeld goed past bij jonge mensen die iets tofs aan de muur willen hangen.

Er zit veel liefde en overtuiging in mijn werk. Ik ben echt van mijn stukjes afval gaan houden – ik raak liever m’n huissleutels kwijt dan dat specifieke blauwe plasticje. En de prijzen zijn ook zeer redelijk. ”

Elza is op dit moment erg aan het groeien. “Ik denk dan ook dat er veel leuke dingen gaan gebeuren dit jaar. Zo ben ik met een aantal organisaties in gesprek over samenwerken en er zijn ideeën voor een expositie. Ik wil graag verder groeien in het maken van stop motion filmpjes en het werken in opdracht.”

Ben je enthousiast over het werk van Elza? Zou je wel wat van haar willen hebben? Maak kans op een kaartenpakket en een A4-print naar keuze door hieronder een reactie achter te laten! De prijsvraag is inmiddels verlopen.

Trashworks.nl
etsy.com/Trashworksdesign
Facebook.com/TrashWorks
Twitter.com/TrashWorksElza

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld