Wat ooit een glorieuze winkelwandelstraat was, de oudste van Antwerpen, heeft met de jaren heel wat te lijden gehad onder de verschuiving van toonaangevende winkels in de richting Meir en Kaaien. In november ’98 domineerden prostitutie, criminaliteit en drugsgebruik het straatbeeld in de Winkelhaakstraten.

Na de opmaak en goedkeuring van een structuurschets voor de stationsomgeving in 1993-1994 en dankzij de Europese fondsen van het Urban-programma, hadden burgemeester en college vanaf ’99 voldoende armslag om de prostitutie uit de wijk te bannen, de straten opnieuw aan te leggen en een ambitieus pandenbeleid op te starten

Een mooi voorbeeld

De naamloze vennootschap DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK geeft een belangrijke economische impuls en zocht daarom haar aandeelhouders uitdrukkelijk in het bedrijfsleven.

We gingen ervan uit dat bedrijven graag verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij waarin ze functioneren. Deze verantwoordelijkheid kan het best geconcretiseerd worden in projecten waarin bedrijven het sterkst zijn: hun ondernemerschap en hun expertise.

Winkelhaak Antwerpen

Winkelhaak Antwerpen

Natuurlijk vroegen we ook een financiële investering. Een kapitaalverhoging betaalde de kosten voor de inrichting en garandeerde de werking tot het project zonder blijvende subsidie rendabel kon functioneren.

Ateliers voor ontwerpers

De nieuwbouw is gelegen in bruisend Antwerpen, op 5 minuten wandelen van het centraal station maar eveneens goed bereikbaar met de auto.

In dit gebouw gaat het niet om kantoren of vierkante meters, maar maak je deel uit van een creatieve think-tank, deel je kennis en contacten met collega’s, draait alles rond kruisbestuiving en inspiratie en spijker je intussen aan de weg als succesvol ondernemer.

Je atelier is maar een onderdeel van wat je geboden wordt. De bedoeling is dat je in de eerste plaats tijd en centen uitspaart dank zij de infrastructuur, diensten en ondersteuning, en de kennis van het netwerk in het gebouw.

Alles in aanwezig voor optimaal werkcomfort dus je kan eenvoudig inpluggen en aan de slag. Zo kan je als jonge ondernemer een aantal investeringen spreiden en kijk je niet al de eerste dag tegen een berg kosten aan.

Flexibiliteit

De contracten zijn flexibel en opzegbaar op 3 maanden. Gemiddeld zijn in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK ca. 30 ondernemingen gevestigd, goed voor meer dan 80 creatieve collega’s. De gemiddelde leeftijd van de ondernemers zit begin 30.

Bij het team van de Winkelhaak kan je terecht met vragen over beurzen, wedstrijden, adreslijsten, subsidies, fabrikanten, patenten… Ben je bovendien op zoek naar een goede boekhouder, jurist, fiscaal adviseur of heb je ondersteuning nodig bij het opmaken van een businessplan, het prospecteren of je promotie?

Wij maken voor jou een afspraak met specialisten die we vertrouwen, die het specifieke werkveld kennen en tegen een betaalbaar uurtarief werken.

Onze prijs is ook inclusief vaste kosten, onderhoud van het gebouw, gebruik van een goed uitgeruste vergaderzaal, een assistent die je telefoon opneemt als je er zelf niet bent, je klanten verwelkomt, de koffie klaarzet en zoveel dingen meer…

Pand waar Winkelhaak is gevestigd

Pand waar Winkelhaak is gevestigd

Expo

Sinds december 2008 zijn de taken van DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK verdeeld over 2 organisaties. De NV designcenter de Winkelhaak focust met haar bedrijvencentrum (1ste, 2de en 3de verdieping) op het stimuleren van ondernemerschap in de creatieve sector.

In 2008 werd de HAAK vzw opgericht die specifiek de invulling van de exporuimte ter harte zou nemen. De samenwerking met de NV is evident maar de doelstelling, de doelgroep, profilering en de bedrijfsvoering zijn volledig verschillend. Beide structuren zijn onafhankelijk en autonoom.

In de exporuimte wil HAAK vzw een continu laagdrempelig programma bieden van gratis tentoonstellingen en evenementen voor een groot publiek, steeds in relatie tot creativiteit en innovatie. De werking is onafhankelijk en wil break-even zijn van eigen activiteiten.

Winst is geen doelstelling maar attractiviteit, inhoud en dynamiek des te meer. Middels tentoonstellingen willen we een publiek aantrekken dat zowel locaal, bovenlokaal als internationaal is, ten einde de buurt terug op de kaart te zetten met een positief imago.

In de culturele werking van HAAK vzw onderscheiden we 3 types van activiteiten.
De nauwe interactie tussen exposant en HAAK vzw staat steeds centraal.

Eigen producties in tentoonstellingen en evenementen, al dan niet in samenwerking met partners zoals Flanders DC of Design Vlaanderen.

Producties van en door derden die de vzw HAAK tijdelijk huisvest en promotioneel ondersteunt.
Co-producties van solotentoonstellingen waarbij 1 ontwerper/bedrijf in de kijker staat.

100 GR DESIGN

100 gr design

100 gr design

In juni 2008 lanceerde DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK een eigen design shop: ‘100gr DESIGN’. Vanaf het begin hebben we gekozen voor een eigenzinnige collectie van originele en betaalbare objecten en vakliteratuur.

De herwerkte bakkerstoog voorziet geschenkdozen met lekkers op ieders maat : met de ‘EHBO doos’ heb je eindelijk een leuk geschenk om de zieke op te beuren, de ‘Ouwe doos’ voorziet een originele verrassing voor oma en opa en dankzij de ‘Baby doos’ spaar je heel wat tijd uit als je snel een leuk geboortecadeau op de kop wil tikken.

‘100gr DESIGN’ werkt niet met vaste collecties, op=op, wellicht vind je volgende keer weer heel andere objecten in je geschenkendoos.

Een deel van de collectie is vintage design, zorgvuldig geselecteerd. De hedendaagse producten kopen we bij voorkeur rechtstreeks van de ontwerper. We werken samen met zowel Belgische als internationale namen.

In de sculpturale boekenkast vind je een 150-tal titels, allen onder de 50 euro, toegankelijk voor iedereen, maar toch specifiek en uitdagend. De shop biedt bovendien ook een heleboel kwalitatieve kinderboeken, vormgegeven door Vlaamse illustratoren.

Onze website biedt een mooi overzicht van producten maar is ook een presentatie van de ontwerpers die in ‘100GR DESIGN’ vertegenwoordigd zijn.

Winkelhaak Antwerpen

Winkelhaak Antwerpen

Bar d’office

Coworking is het herdefiniëren van de manier waarop gewerkt wordt.

Het idee is eenvoudig : individuele zelfstandigen en werknemers met flexibele werkplek werken beter samen dan alleen.

Coworking is het informeel samen komen van mensen die niet noodzakelijk een samen-werkingsverband hebben en die gewoon hun werk willen doen in een goed gezelschap dat open staat voor kruisbestuiving.

De basis van coworking is samenwerking, netwerk, duurzaamheid, openheid en toegankelijkheid. De meeste coworkers zijn zelfstandigen, freelancers of werknemers met flexibele werkplek.

Een Bar d’office is een locatie waar coworken centraal staat. Alle werkfaciliteiten zoals internet, printer, scanner en vergaderzaal zijn aanwezig.

Iedereen is welkom maar enkel wie lid is van het netwerk kan gebruik maken van de werkfaciliteiten.

Interactie staat centraal en wordt gestimuleerd door de inrichting en de aanwezige matchmaker.
Je hoeft niet noodzakelijk te werken maar kan er ook terecht voor een ontspannen babbel, een betaalbare lunch, koffie of uitwisseling van gedachten.

Het netwerk is een samenwerking tussen onafhankelijke partners, die besluiten om onder één naam en huisstijl verder te gaan, teneinde een gemeenschappelijke dienstverlening aangaande coworking aan te bieden tegen een afgesproken prijs, via eenzelfde applicatie en met dezelfde kwaliteitsstandaarden, waarbij erkend wordt dat het werkingsprincipe en de bijhorende internetapplicatie eigendom blijft van de Winkelhaak die dit bedacht, ontwikkeld en op punt gesteld heeft.

Via www, nieuwsbrief en social media wordt het concept gepromoot. Tentoonstellingen en events worden ondersteund met flyers en affiches.

De kracht van bedrijven op deze manier bij elkaar zetten?

Interactie en werkplezier. Uitstraling, professionalisering en kostenbesparend.

Voor bezoekers die op zoek zijn naar een pittig stukje Antwerpen: waar culturen, oud en nieuw, elkaar ontmoeten en inspireren.

Gelegen op wandelafstand van het Centraal Station, met altijd gratis tentoonstellingen over design en/of architectuur, een originele designshop met spullen van jonge ontwerpers voor ieders budget en een eigenwijze koffiebar waar je terecht kan voor soep, slaatjes, koffie en wifi.

Bezoek www.winkelhaak.be voor een overzicht van de tentoonstellingen en events.

101 tips voor
Creatieve Ondernemers

  • Krijg elke zondag een nieuw interview in je mailbox
  • Ontvang het ‘101 Tips voor Creatieve ondernemers!‘ ebook
  • Iedere week inspiratie van creatieve, ondernemende mensen

* verplicht veld